Soarele – prieten sau dușman?

Am pierdut deja numărul articolelor pe care le-am citit în ultimul timp referitor la expunerea la soare. Stați la soare. Nu stați la soare. Stați la soare, dar protejați-vă! Stați la soare, dar nu vă protejați, că nu ajută!  Subiectul este mult prea important, iar abordările care ne-au ajuns în fața ochilor erau incomplete, contradictorii sau confuze. Deoarece ne place să vedem tabloul complet și nu frânturi, în continuare vă oferim varianta noastră. Sperăm să vă fie de ajutor.

Expunerea prelungită la razele ultraviolete (UV), atât indirect, prin activitățile zilnice, cât și direct, prin expunerea la soare pentru a ne bronza, are consecințe acute sau cronice asupra pielii, ochilor și a sistemului imunitar. Arsurile solare sunt cele mai “celebre” efecte acute ale acestei expuneri. În timp, radiațiile UV induc schimbări degenerative la nivelul pielii, a țesutului fibros și a vaselor de sânge, având ca efect îmbătrânirea prematură a pielii, fotodermatoze și keratoze actinice. În cele mai serioase cazuri, aceste modificări se pot transforma în cancere de piele.

Razele UVA și UVB sunt cele două componente ale luminii UV care au cele mai mari implicații asupra sănătății oamenilor.

Razele UVB sunt considerate “cel mai bun dintre 2 rele”. Corpul produce vitamina D numai în prezența razelor UVB. Deficiența acestei vitamine se presupune că este este unul din factorii importanți care contribuie la “epidemia” de boli moderne, dintre care, în mod singular, se evidențiază cancerul. În plus, razele UVB sunt folosite ca tratament de bază pentru condiții precum rahitism, psoriasis, eczema sau icter.

Raze UVA și UVB

Razele UVA acționează profund, iar cele UVB la suprafață.

Pentru a obține aceste efecte însă, numai o cantitate mică de raze UVB este necesară. Din păcate, tot razele UVB sunt cele responsabile de arsurile de piele cauzate de expunerea prelungită la soare. Expunerea la raze UVB este cumulativă și are implicații pe termen lung.

Razele UVA sunt 100% “personaj negativ”. Acestea penetrează pielea în profunzime și efectuează distrugeri la nivel celular – fără urme vizibile imediat. La fel ca și în cazul radiațiilor UVB, expunerea la raze UVA este cumulativă și are implicații pe termen lung. În plus, schimbările degenerative cauzate de raze UVA au loc la nivelul profund al pielii, fiind mai periculoase.

Strict din punct de vedere cosmetic, se apreciază că până la 80% din semnele de îmbătrânire apar ca o consecință a expunerii cumulative la radiațiile ultraviolete emise de soare.

Oricât de nocive sunt razele UV în ansamblul lor, nu putem ignora rolul razelor UVB în producția vitaminei D. De aceea, prima noastră sugestie dintr-un într-un articol dedicat protecției solare este:

  Expuneți-vă corpul (cât mai descoperit) la soare,
pentru perioade scurte, ori de câte ori aveți ocazia.
Fluctuația razelor UVA / UVB pe parcursul zilei

Fluctuația razelor UVA / UVB pe parcursul unei zilei

NOTĂ: dacă vă este teamă că expunerea la soare poate potența apariția ridurilor în anumite regiuni mai sensibile ale pielii – nu expuneți zona respectivă (prin acoperire sau protecție). Nimic mai simplu.

Nu există un cel mai “bun” moment al zilei, când razele UVA nu sunt prezente, dar putem vorbi de cel mai “bun” compromis, când nivelul celor 2 tipuri de raze este mai redus: dimineața devreme sau după amiaza târziu. Dar…

Întotdeauna opriți expunerea la soare 
 ÎNAINTE ca pielea să se înroșească!

Printr-o expunere la soare făcută corect, respectând sfaturile simple de mai sus, putem să ne optimizăm nivelul de vitamina D, fără toxicitatea potențială asociată cu administrarea medicamentoasă. Acesta este unul din cei simpli, dar important pas pe care îl putem face pentru a ne asigura că vom menține un nivel cât mai bun al sănătății, cât mai mulți ani.

Sperăm că am reușit să transmitem mesajul că expunerea prelungită la soare, în orice moment al zilei sau expunerea chiar și scurtă în mijlocul zilei sau “curele de soare” făcute în stil hei-rup, în concediu, trebuie evitate. Întotdeauna amintiți-vă că distrugerile la nivel celular cauzate de expunerea la soare sunt cumulative – le “adunăm” și “purtăm” cu noi pe parcursul vieții.

Un bronz “frumos” este o piele mai mult sau mai puțin arsă. Și nici o arsură nu este sănătoasă. Un bronz “frumos” este efectul expunerii prelungite la radiații UVB. Ceea ce înseamnă o expunere prelungită (dar “invizibilă”) la radiațiile UVA, cu efecte asupra straturilor profunde ale pielii. Deși nu ne place să auzim…

NU EXISTĂ BRONZ "SIGUR"!

Orice arsură de la soare poate fi cauza unui cancer de piele viitor – merită prețul? Nu credem. Există multe moduri de a ne bucura de soare, fără a fi nevoiți să facem alegeri sau sacrificii.

Din păcate, deși numărul persoanelor care folosesc produse de protecție solară a crescut considerabil, incidența cancerului este în creștere. Produsele de protecție solară ar trebui să protejeze pielea de radiaţiile UV, însă unele creme de fapt favorizează apariţia unor forme de cancer de piele. În plus, utilizatorii de produse de protecție solară pot avea falsa siguranță că nu se ard, iar pe termen lung sunt feriți de cancere de piele. Ambele afirmații sunt, evident, false. Chiar și folosit în mod corect, un produs în care protecția UVB este maximizată în defavoarea protecției UVA va feri pielea de arsuri, dar nu va ajuta să prevenirea completă a eventualelor distrugeri la nivel celular din straturile adânci ale pielii, unde acționează razele UVA.

Revenim cât de repede cu un post despre protecția solară și cremele de protecție solară – oricum, de mult ne gândeam să scriem unul 🙂

În frumusețe,

TEAM Magic RO 

 

This entry was posted in Frumusețe fără sacrificii, Sănătate and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *