Parabenii

Denumiri:

metil-paraben, butil-paraben, etil-paraben, benzil-paraben, isobutyl-paraben, propil-paraben.

Ce sunt:

Parabenii sunt un grup de substanțe chimice cu proprietăți antifungice, antimicrobiene și conservante.

Probleme: 

Parabenii sunt substanțe extrem de controversate. Există numeroase studii pro și contra pe această temă. În momentul în care ceva este atât de controversat, informația înseamnă putere – puterea de a lua o decizie informată. Numai viitorul ne va da un răspuns decisiv. Până atunci, decizia este a fiecăruia dintre noi.

  • Parabenii  au fost detectați în țesutul din zonele adiacente tumorilor mamare. (sursa). De asemena, 60% din toate cancerele de sân sunt depistate în aceeași 1/5 din sân – în cadranul superior-experior, la granița cu zona axilară (sursa).
  • Parabenii sunt suspectați că generează creșterea nivelului nivelul de estrogen, interferând cu enzima (estrogen sulfotransferază) care ajută la eliminarea excesului de estrogen din organism. Unii critici susțin că parabenii nu sunt suficient absorbiți în corp pentru a fi problematici, dar localizarea acestei enzime la nivel cutanat înseamnă că reacția are loc chiar la nivelul pielii (sursa).
  • Numeroase studii au concluzionat că parabenii  interferează cu receptorii de estrogen. (sursa) (sursa) (sursa) (sursa) (sursa)
  • Parabenii sunt suspectați de a juca un rol în instalarea pubertății precoce la fetițe (sursa).
  • Parabenii sunt absorbiți în organism. Într-un studiu efectuat pe bărbații danezi, metil-, etil-, n-propil și n-butil paraben au fost detectați în respectiv 98%, 80%, 98% și 83% dintre subiecți (sursa). Un studiu american a detectat metil-, propil-, etil- și butil-paraben în respectiv 99,1%, 92.7%, 42.4% și 47% dintre subiecți. Ca și categorii, femeilor le-au fost detectate concentrații mai mari ale decât bărbaților, iar dintre acestea, femeile de vârstă înaintată au prezentat cele mai mari concentrații. Autorii justifică acest fapt prin cantitatea de produse de îngrijire personală folosită de fiecare grup analizat. (sursa) Un alt studiu în Danemarca a constatat creșterea concentrației de parabeni în urină după aplicarea repetată pe tot corpul a unei creme cu aceste substanțe în compoziție. (sursa).

Unde îi găsim:

Parabenii sunt folosiți ca și conservanți în produsele cosmetice, farmaceutice și în mâncare. În cosmetică, sunt folosiți pentru conservarea produselor  în compoziția cărora intră apa: loțiuni, creme, șampoane, balsamuri, săpunuri de mâini sau corp, creme și geluri de ras, lubrifianți intimi, pastă de dinți, autobronzante, farduri, rimeluri.

Utilizarea pe scară largă a parabenilor se explică prin costul lor scăzut și puterea mare de conservare. Cu alte cuvinte, termenul de garanție al produselor în componența cărora intră se mărește semnificativ.

Notă:

În ultimii ani, Environmental Working Group, organizația americană cu rol de supraveghere (watchdog) a sănătății mediului și a accesului publicului la informații corecte, nealterate și nepărtinitoare, a ridicat scorul parabenilor de la 4 la 8 (pe o scală crescătoare).

Vestea bună este că multe companii sunt în curs de reformulare a produselor, pentru a se diferenția de controversa parabenilor. Vestea proastă este că alternativele se pare că sunt la fel de controversate – precum Diazolidinyl urea (care se descompune în produs sau la contactul cu pielea, formând formaldehidă) și tetrasodiu EDTA (sintetizat din formaldehidă și cianura de sodiu).

guineapig

Concluzia o trageți singuri.

This entry was posted in Frumusețe fără sacrificii and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *