Protecția solară și produsele de protecție solare

Se vehiculează multe informații contradictorii sau incomplete referitor la protecția solară. Desigur, în spatele acestor produse este o industrie imensă, iar consumatorii informați sunt periculoși – deci nedoriți. Ca și utilizatori, nu ne place să fim păcăliți. Așa că noi ne-am pus pe treabă. Și asta e ceea ce am aflat. Sperăm să vă fie de ajutor și vouă.

Protecția solară

Madonna se bronzează!

Madonna se protejează întotdeauna de razele soarelui!

1: CUM?

    • nu soarelui puternic, dacă nu este absolut necesar. Întotdeauna căutați umbra, dacă aceasta este o opțiune;
    • haine și pălării protectoare;
    • creme de protecție solară, după ce ați luat o decizie informată asupra diferitelor tipuri existente pe piață.

Probabil că Madonna a părut de multe ori ridicolă evitând soarele cu orice preț, dar zâmbetul ei, la aproape 56 de ani, este unul cu extrem de puține riduri. Deci cine râde la urmă, se pare că râde mai bine 🙂

Îmbătrânire prematură.

Cei doi obraji ai unui șofer au îmbătrâniți diferit, datorită razelor UVA, care penetrează sticla.

2: CÂND?

ZILNIC! Nu numai când mergem la plajă! Aveți un serviciu care vă ține mult afară / în mașină, petreceți mult timp afară din diverse alte cauze? (Ooohhh, vă invidiem!) În acest caz, pielea neacoperită este mereu expusă la soare – chiar și în zilele cu nori.

Atenție: fața și mâinile sunt primele care arată înaintarea în vârstă, mai mult decât orice altă parte a corpului. Și iar atenție: razele UVA penetrează parbrizul mașinilor.

Protejați-vă de soare!

Familiarizați-vă cu regulile corecte de protecție împotriva efectelor soarelui!

3: CINE?

Copii și adulți: întotdeauna luați măsuri de precauție în cazul expunerii prelungite sau atunci când radiațiile UV sunt cele mai puternice. Părinți, amintiți-vă că efectele arsurilor solare sunt cumulative, și copiii le vor duce cu ei toată viața – protejați-i! Și protejați-vă și pe voi, pentru a vă bucura de minunile voastre (și ei de voi!) cât mai mult timp.

Bebeluși: expunerea la soare până la vârsta de 6 luni nu este recomandată, deoarece pericolul de arsuri este foarte mare.

Produse cosmetice de protecție solară

Evident, pentru ca un produs să fie eficient, trebuie să asigure protecție atât pentru razele UVA cât și pentru cele UVB. În realitate, majoritatea filtrelor solare (care pot fi de natură fizică sau chimică), sunt eficiente împotriva razelor UVB, cele răspunzătoare de așa-zisul “bronz”. Lista filtrelor solare aprobate oficial împotriva razelor UVA este foarte scurta – în SUA sunt 3, iar în Europa 7.

Filtrele cosmetice considerate sigure sunt:

Dintre acestea, Mexoryl SX / Ecamsule, prezent pe piața europeană din 1991, este considerat cel mai sigur din punct de vedere al stabilității și puterii de protecție.

  • filtre fizice (aprobate în Europa și Statele Unite):
    • dioxidul de titan (referințe Europa și SUA);
    • oxidul de zinc (referințe Europa și SUA).

Dintre acestea, oxidul de zinc este cel mai stabil și conferă cea mai sigură protecție.

  • filtru chimic (Europa și Statele Unite):

Doar marginal mai puțin eficient decât cele 3 filtre chimice de mai sus, avobenzoneeste însă cel mai folosit filtru chimic UVA în lume. Din păcate, avobenzone se poate descompune la expunerea la lumină, și pentru stabilizare este întotdeauna însoțit de diverse alte ingrediente, unele dubioase. Citiți cu atenție toată lista de ingrediente! – deși ingredeintul avobenzone în sine este excelent, produsul cosmetic poate conține alte ingrediente nedorite, pe care atât de mulți dintre noi facem un efort conștient să le evităm!

Deoarece la începuturile folosirii filtrelor fizice (TiO2 și ZnO), acestea produceau un film alb, inestetic la aplicare, a apărut conceptul de nano-particule, pentru a le face mai transparente şi mai plăcute la atingere. Deşi oferă avantaje estetice, nano-particulele sunt imprevizibile. Există păreri că acestea pot penetra pielea şi ajunge în fluxul sangvin, unde pot produce daune celulare. Dar conceptul este prea nou și factorii variați (diferite tehnologii de producere, dimensiuni extrem de diferite ale particulelor) ca să existe un consens sau o concluzie clară. Deși nanoparticulele sunt clasificate ca și “sigure” de către Uniunea Europeană, dovezile nu sunt în totalitate clare, iar cercetătorii încă studiază consecințele folosirii lor pe termen lung.

Alte informații importante pentru o decizie informată:
  • Indiferent de forma de prezentare a ingredientelor active, este de preferat folosirea cremelor / loțiunilor și nu pudre sau spray-uri;
  • FPS (Factor de Protecție Solară) este indicatorul care arată capacitatea unui filtru de a proteja împotriva razele UVB (cele care produc arsurilor). Concret, dacă în mod obișnuit o persoană se arde după 10 minute de expunere, un produs cu un FPS15 îi permite să stea la soare o perioadă de 15 ori mai mare – adică 150 minute. Aceste notații pot fi înșelătoare, însă, deoarece protecția nu crește liniar. FPS15 reduce distrugerea celulară de 93.3% și un FPS30 cu 96.7%. Deci un produs cu FPS30 protejează numai cu 4% mai bine ca un produs cu FPS15!
  • Un produs cu un FPS > 50 nu este necesar, deoarece:
    • avantajele oferite sunt marginale;
    • creșterea protecției împotriva razelor UVB se face în detrimentul protecției razelor UVA (mult mai nocive). Din păcate, mulți fabricanți se folosesc de acest tertip pentru mări nejustificat prețul, revendicând un FPS crescut.
  • Ajutați-vă de excelenta bază de date Skin Deep Cosmetic database, care are mii de produse catalogate în funcție de siguranța ingredientelor. Dacă aveți un smartphone, puteți avea app-ul lor oricând la îndemână, când doriți să cercetați un produs!
Încercați să evitați:
  • Oxybenzone – cel mai popular filtru chimic, folosit în 80% din produsele de protecție solară din SUA. Pe lângă faptul că este unul dintre cei mai puternici disruptori endocrini (penetrând ușor pielea și trecând în sânge), are potențial alergic și blochează numai parțial razele UVA. Evitați cu orice preț, și mai ales nu folosiți pentru copii!
  • Vitamina A (Retinyl Palmitate) – Un studiu efectuat în SUA a arătat că atunci când este aplicată pe piele în prezența luminii soarelui, vitamina A poate accelera dezvoltarea tumorilor pielii şi leziunilor canceroase (efect fototoxic și fotocarcinogenice). Mai mult de 20% din produsele de protecție solară de față și de corp, precum și machiaje cu factor de protecție solară au Vitamina A în compoziție;
  • Octinoxate – detectat în laptele matern, disruptor endocrin, afectează sistemul reproductiv și tiroida și produce tulburări de comportament în studii pe animale;
  • Benzophenone – imită estrogenul şi poate provoca tulburări hormonale, efectele sale pe termen lung nefiind în totalitate cunoscute.
  • Homosalate– testele de laborator au arătat că aceste substanțe chimice determină dezechilibre hormonale, afectează dezvoltarea creierului şi organele reproducătoare;
  • PABA (para-aminobenzoic acid) – este un iritant şi poate provoca alergii cutanate, un procent mare din populație fiind sensibil la acest ingredient.

Ce facem deci cu aceste substanțe controversate, al căror efect nu-l cunoaștem? Noi credem că cel mai bine este să le evităm pe cât posibil şi să alegem alternative sigure, asupra cărora nu planează suspiciuni de toxicitate. Este inutil să ne expunem riscurilor, mai ales atunci când avem opțiuni mai sigure la dispoziție.

În concluzie:

  • bucurați-vă inteligent de soare 😉
  • nu cădeți în capcanele marilor companii cosmetice și a reclamelor lor – singura lor datorie este de a maximiza profiturile pentru acționari;
  • informați-vă și întotdeauna citiți lista de ingrediente;
  • dacă sunteți în dubiu, alegeți altceva.

NOTĂ LA FINAL: Egyptian Magic NU este o cremă de protecție solară. Cu toate acestea, este foarte apreciată pentru efectul calmant și hidratant excelent, pe întreg corpul, după expunere la soare, vânt sau alte fenomene meteo extreme, iar primele rezultate apar aproape instantaneu. Simplu. Natural. Ingenios. Eficient. Egyptian Magic 😉

În frumusețe,

TEAM Magic RO

Posted in Frumusețe fără sacrificii, Sănătate | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Soarele – prieten sau dușman?

Am pierdut deja numărul articolelor pe care le-am citit în ultimul timp referitor la expunerea la soare. Stați la soare. Nu stați la soare. Stați la soare, dar protejați-vă! Stați la soare, dar nu vă protejați, că nu ajută!  Subiectul este mult prea important, iar abordările care ne-au ajuns în fața ochilor erau incomplete, contradictorii sau confuze. Deoarece ne place să vedem tabloul complet și nu frânturi, în continuare vă oferim varianta noastră. Sperăm să vă fie de ajutor.

Expunerea prelungită la razele ultraviolete (UV), atât indirect, prin activitățile zilnice, cât și direct, prin expunerea la soare pentru a ne bronza, are consecințe acute sau cronice asupra pielii, ochilor și a sistemului imunitar. Arsurile solare sunt cele mai “celebre” efecte acute ale acestei expuneri. În timp, radiațiile UV induc schimbări degenerative la nivelul pielii, a țesutului fibros și a vaselor de sânge, având ca efect îmbătrânirea prematură a pielii, fotodermatoze și keratoze actinice. În cele mai serioase cazuri, aceste modificări se pot transforma în cancere de piele.

Razele UVA și UVB sunt cele două componente ale luminii UV care au cele mai mari implicații asupra sănătății oamenilor.

Razele UVB sunt considerate “cel mai bun dintre 2 rele”. Corpul produce vitamina D numai în prezența razelor UVB. Deficiența acestei vitamine se presupune că este este unul din factorii importanți care contribuie la “epidemia” de boli moderne, dintre care, în mod singular, se evidențiază cancerul. În plus, razele UVB sunt folosite ca tratament de bază pentru condiții precum rahitism, psoriasis, eczema sau icter.

Raze UVA și UVB

Razele UVA acționează profund, iar cele UVB la suprafață.

Pentru a obține aceste efecte însă, numai o cantitate mică de raze UVB este necesară. Din păcate, tot razele UVB sunt cele responsabile de arsurile de piele cauzate de expunerea prelungită la soare. Expunerea la raze UVB este cumulativă și are implicații pe termen lung.

Razele UVA sunt 100% “personaj negativ”. Acestea penetrează pielea în profunzime și efectuează distrugeri la nivel celular – fără urme vizibile imediat. La fel ca și în cazul radiațiilor UVB, expunerea la raze UVA este cumulativă și are implicații pe termen lung. În plus, schimbările degenerative cauzate de raze UVA au loc la nivelul profund al pielii, fiind mai periculoase.

Strict din punct de vedere cosmetic, se apreciază că până la 80% din semnele de îmbătrânire apar ca o consecință a expunerii cumulative la radiațiile ultraviolete emise de soare.

Oricât de nocive sunt razele UV în ansamblul lor, nu putem ignora rolul razelor UVB în producția vitaminei D. De aceea, prima noastră sugestie dintr-un într-un articol dedicat protecției solare este:

  Expuneți-vă corpul (cât mai descoperit) la soare,
pentru perioade scurte, ori de câte ori aveți ocazia.
Fluctuația razelor UVA / UVB pe parcursul zilei

Fluctuația razelor UVA / UVB pe parcursul unei zilei

NOTĂ: dacă vă este teamă că expunerea la soare poate potența apariția ridurilor în anumite regiuni mai sensibile ale pielii – nu expuneți zona respectivă (prin acoperire sau protecție). Nimic mai simplu.

Nu există un cel mai “bun” moment al zilei, când razele UVA nu sunt prezente, dar putem vorbi de cel mai “bun” compromis, când nivelul celor 2 tipuri de raze este mai redus: dimineața devreme sau după amiaza târziu. Dar…

Întotdeauna opriți expunerea la soare 
 ÎNAINTE ca pielea să se înroșească!

Printr-o expunere la soare făcută corect, respectând sfaturile simple de mai sus, putem să ne optimizăm nivelul de vitamina D, fără toxicitatea potențială asociată cu administrarea medicamentoasă. Acesta este unul din cei simpli, dar important pas pe care îl putem face pentru a ne asigura că vom menține un nivel cât mai bun al sănătății, cât mai mulți ani.

Sperăm că am reușit să transmitem mesajul că expunerea prelungită la soare, în orice moment al zilei sau expunerea chiar și scurtă în mijlocul zilei sau “curele de soare” făcute în stil hei-rup, în concediu, trebuie evitate. Întotdeauna amintiți-vă că distrugerile la nivel celular cauzate de expunerea la soare sunt cumulative – le “adunăm” și “purtăm” cu noi pe parcursul vieții.

Un bronz “frumos” este o piele mai mult sau mai puțin arsă. Și nici o arsură nu este sănătoasă. Un bronz “frumos” este efectul expunerii prelungite la radiații UVB. Ceea ce înseamnă o expunere prelungită (dar “invizibilă”) la radiațiile UVA, cu efecte asupra straturilor profunde ale pielii. Deși nu ne place să auzim…

NU EXISTĂ BRONZ "SIGUR"!

Orice arsură de la soare poate fi cauza unui cancer de piele viitor – merită prețul? Nu credem. Există multe moduri de a ne bucura de soare, fără a fi nevoiți să facem alegeri sau sacrificii.

Din păcate, deși numărul persoanelor care folosesc produse de protecție solară a crescut considerabil, incidența cancerului este în creștere. Produsele de protecție solară ar trebui să protejeze pielea de radiaţiile UV, însă unele creme de fapt favorizează apariţia unor forme de cancer de piele. În plus, utilizatorii de produse de protecție solară pot avea falsa siguranță că nu se ard, iar pe termen lung sunt feriți de cancere de piele. Ambele afirmații sunt, evident, false. Chiar și folosit în mod corect, un produs în care protecția UVB este maximizată în defavoarea protecției UVA va feri pielea de arsuri, dar nu va ajuta să prevenirea completă a eventualelor distrugeri la nivel celular din straturile adânci ale pielii, unde acționează razele UVA.

Revenim cât de repede cu un post despre protecția solară și cremele de protecție solară – oricum, de mult ne gândeam să scriem unul 🙂

În frumusețe,

TEAM Magic RO 

 

Posted in Frumusețe fără sacrificii, Sănătate | Tagged , , , , , , , , , , | Leave a comment

Parabenii

Denumiri:

metil-paraben, butil-paraben, etil-paraben, benzil-paraben, isobutyl-paraben, propil-paraben.

Ce sunt:

Parabenii sunt un grup de substanțe chimice cu proprietăți antifungice, antimicrobiene și conservante.

Probleme: 

Parabenii sunt substanțe extrem de controversate. Există numeroase studii pro și contra pe această temă. În momentul în care ceva este atât de controversat, informația înseamnă putere – puterea de a lua o decizie informată. Numai viitorul ne va da un răspuns decisiv. Până atunci, decizia este a fiecăruia dintre noi.

  • Parabenii  au fost detectați în țesutul din zonele adiacente tumorilor mamare. (sursa). De asemena, 60% din toate cancerele de sân sunt depistate în aceeași 1/5 din sân – în cadranul superior-experior, la granița cu zona axilară (sursa).
  • Parabenii sunt suspectați că generează creșterea nivelului nivelul de estrogen, interferând cu enzima (estrogen sulfotransferază) care ajută la eliminarea excesului de estrogen din organism. Unii critici susțin că parabenii nu sunt suficient absorbiți în corp pentru a fi problematici, dar localizarea acestei enzime la nivel cutanat înseamnă că reacția are loc chiar la nivelul pielii (sursa).
  • Numeroase studii au concluzionat că parabenii  interferează cu receptorii de estrogen. (sursa) (sursa) (sursa) (sursa) (sursa)
  • Parabenii sunt suspectați de a juca un rol în instalarea pubertății precoce la fetițe (sursa).
  • Parabenii sunt absorbiți în organism. Într-un studiu efectuat pe bărbații danezi, metil-, etil-, n-propil și n-butil paraben au fost detectați în respectiv 98%, 80%, 98% și 83% dintre subiecți (sursa). Un studiu american a detectat metil-, propil-, etil- și butil-paraben în respectiv 99,1%, 92.7%, 42.4% și 47% dintre subiecți. Ca și categorii, femeilor le-au fost detectate concentrații mai mari ale decât bărbaților, iar dintre acestea, femeile de vârstă înaintată au prezentat cele mai mari concentrații. Autorii justifică acest fapt prin cantitatea de produse de îngrijire personală folosită de fiecare grup analizat. (sursa) Un alt studiu în Danemarca a constatat creșterea concentrației de parabeni în urină după aplicarea repetată pe tot corpul a unei creme cu aceste substanțe în compoziție. (sursa).

Unde îi găsim:

Parabenii sunt folosiți ca și conservanți în produsele cosmetice, farmaceutice și în mâncare. În cosmetică, sunt folosiți pentru conservarea produselor  în compoziția cărora intră apa: loțiuni, creme, șampoane, balsamuri, săpunuri de mâini sau corp, creme și geluri de ras, lubrifianți intimi, pastă de dinți, autobronzante, farduri, rimeluri.

Utilizarea pe scară largă a parabenilor se explică prin costul lor scăzut și puterea mare de conservare. Cu alte cuvinte, termenul de garanție al produselor în componența cărora intră se mărește semnificativ.

Notă:

În ultimii ani, Environmental Working Group, organizația americană cu rol de supraveghere (watchdog) a sănătății mediului și a accesului publicului la informații corecte, nealterate și nepărtinitoare, a ridicat scorul parabenilor de la 4 la 8 (pe o scală crescătoare).

Vestea bună este că multe companii sunt în curs de reformulare a produselor, pentru a se diferenția de controversa parabenilor. Vestea proastă este că alternativele se pare că sunt la fel de controversate – precum Diazolidinyl urea (care se descompune în produs sau la contactul cu pielea, formând formaldehidă) și tetrasodiu EDTA (sintetizat din formaldehidă și cianura de sodiu).

guineapig

Concluzia o trageți singuri.

Posted in Frumusețe fără sacrificii | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment

Minciuni frumoase, adevăr urât

Fumatul este stimulentul gândirii în timpul muncii, o destindere a nervilor în repaos.

Fumatul este stimulentul gândirii în timpul muncii, o destindere a nervilor în repaos.

Știm reclamele la țigări de la începutul secolului care, folosind actori în roluri de medici, pretindeau că acestea “ajută să te relaxezi” și sunt “bune pentru calmarea nervilor”. Știm și despre băuturile răcoritoare care au fost lansate pe piață, în aceeași perioadă, cu pretenții de “tonice”, “relaxante”și efecte “exuberante, înviorătoare, și care ajută digestia”.

La ora aceasta, știm și că afirmațiile de mai sus sunt minciuni gogonate. Minciuni care au ucis și ucid în continuare. Minciuni care sunt activ și conștient implementate, cu o amploare pe care încă probabil că nu o putem percepe, în mintea noastră și a copiilor noștri.

Totul pentru profit.

Chimicalele din produsele cosmetice: aceeași situație alarmantă, aceeași atitudine de ignorare. Nu sunt studii, nu s-a demonstrat, nu e concludent, nu există. Altfel zis: sunt ieftine și generează profit enorm.

Mulțumim mult persoanei care ne-a întrebat pe pagina de Facebook a companiei: “Ce sunt parabenii?”. Într-adevăr, se vehiculează multe nume și denumiri, dar se dau puține explicații. În timpul acesta, maladiile “moderne” au o evoluție galopantă, capacitatea noastră de reproducere se diminueazăobezitatea este declarată o boală pentru care deja au apărut medicamente (scumpe, ce-i drept)… dar viața merge înainte.

large

E greu să schimbi lumea. Dar nu e imposibil. De azi înainte, încercăm să ne aducem picătura noastră de contribuție. Pentru că iubim viața cu pasiune, pentru că ne iubim copiii mai mult ca viața.

Posted in Frumusețe fără sacrificii, Viața într-o lume toxică | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment

România, te salutăm!

Pe locuri, fiți gata ….START!   |   12.12.12   |   Egyptian Magic R O M Â N I A se lansează!

Lăudată și adorată în întreaga lume, prezentă oficial în 25 de țări din 4 continente, suntem de acum și în ROMÂNIA! Această lansare pune steagul românesc pe poziția 26 pe harta Egyptian Magic!

Așteptăm cu drag să auzim vești de la voi și să vă cunoaștem!

Cât despre noi, ne puteți găsi pe paginile de Facebook, Twitter și Pinterest, unde vă vom ține la curent cu ultimele știri 🙂

Și, dacă doriți să ne scrieți, așteptam cu drag mesajele voastre la info@egyptianmagic.ro.

Pe (foarte) curând,

Team MAGIC România

Posted in Uncategorized | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment