Se vehiculează multe informații contradictorii sau incomplete referitor la protecția solară. Desigur, în spatele acestor produse este o industrie imensă, iar consumatorii informați sunt periculoși – deci nedoriți. Ca și utilizatori, nu ne place să fim păcăliți. Așa că noi ne-am pus pe treabă. Și asta e ceea ce am aflat. Sperăm să vă fie de ajutor și vouă.
Protecția solară

Madonna se protejează întotdeauna de razele soarelui!
1: CUM?
- nu soarelui puternic, dacă nu este absolut necesar. Întotdeauna căutați umbra, dacă aceasta este o opțiune;
- haine și pălării protectoare;
- creme de protecție solară, după ce ați luat o decizie informată asupra diferitelor tipuri existente pe piață.
Probabil că Madonna a părut de multe ori ridicolă evitând soarele cu orice preț, dar zâmbetul ei, la aproape 56 de ani, este unul cu extrem de puține riduri. Deci cine râde la urmă, se pare că râde mai bine 🙂

Cei doi obraji ai unui șofer au îmbătrâniți diferit, datorită razelor UVA, care penetrează sticla.
2: CÂND?
ZILNIC! Nu numai când mergem la plajă! Aveți un serviciu care vă ține mult afară / în mașină, petreceți mult timp afară din diverse alte cauze? (Ooohhh, vă invidiem!) În acest caz, pielea neacoperită este mereu expusă la soare – chiar și în zilele cu nori.
Atenție: fața și mâinile sunt primele care arată înaintarea în vârstă, mai mult decât orice altă parte a corpului. Și iar atenție: razele UVA penetrează parbrizul mașinilor.

Familiarizați-vă cu regulile corecte de protecție împotriva efectelor soarelui!
3: CINE?
Copii și adulți: întotdeauna luați măsuri de precauție în cazul expunerii prelungite sau atunci când radiațiile UV sunt cele mai puternice. Părinți, amintiți-vă că efectele arsurilor solare sunt cumulative, și copiii le vor duce cu ei toată viața – protejați-i! Și protejați-vă și pe voi, pentru a vă bucura de minunile voastre (și ei de voi!) cât mai mult timp.
Bebeluși: expunerea la soare până la vârsta de 6 luni nu este recomandată, deoarece pericolul de arsuri este foarte mare.
Produse cosmetice de protecție solară
Evident, pentru ca un produs să fie eficient, trebuie să asigure protecție atât pentru razele UVA cât și pentru cele UVB. În realitate, majoritatea filtrelor solare (care pot fi de natură fizică sau chimică), sunt eficiente împotriva razelor UVB, cele răspunzătoare de așa-zisul “bronz”. Lista filtrelor solare aprobate oficial împotriva razelor UVA este foarte scurta – în SUA sunt 3, iar în Europa 7.
Filtrele cosmetice considerate sigure sunt:
- filtre chimice (aprobate în Europa):
- Bemotrizinol, cunoscut sub numele de Tinosorb S, Escalol S sau Tinosorb S Aqua;
- Bisoctrizole, cunoscut sub numele de Tinosorb M;
- Mexoryl SX / Ecamsule.
Dintre acestea, Mexoryl SX / Ecamsule, prezent pe piața europeană din 1991, este considerat cel mai sigur din punct de vedere al stabilității și puterii de protecție.
- filtre fizice (aprobate în Europa și Statele Unite):
Dintre acestea, oxidul de zinc este cel mai stabil și conferă cea mai sigură protecție.
Doar marginal mai puțin eficient decât cele 3 filtre chimice de mai sus, avobenzoneeste însă cel mai folosit filtru chimic UVA în lume. Din păcate, avobenzone se poate descompune la expunerea la lumină, și pentru stabilizare este întotdeauna însoțit de diverse alte ingrediente, unele dubioase. Citiți cu atenție toată lista de ingrediente! – deși ingredeintul avobenzone în sine este excelent, produsul cosmetic poate conține alte ingrediente nedorite, pe care atât de mulți dintre noi facem un efort conștient să le evităm!
Deoarece la începuturile folosirii filtrelor fizice (TiO2 și ZnO), acestea produceau un film alb, inestetic la aplicare, a apărut conceptul de nano-particule, pentru a le face mai transparente şi mai plăcute la atingere. Deşi oferă avantaje estetice, nano-particulele sunt imprevizibile. Există păreri că acestea pot penetra pielea şi ajunge în fluxul sangvin, unde pot produce daune celulare. Dar conceptul este prea nou și factorii variați (diferite tehnologii de producere, dimensiuni extrem de diferite ale particulelor) ca să existe un consens sau o concluzie clară. Deși nanoparticulele sunt clasificate ca și “sigure” de către Uniunea Europeană, dovezile nu sunt în totalitate clare, iar cercetătorii încă studiază consecințele folosirii lor pe termen lung.
Alte informații importante pentru o decizie informată:
-
Indiferent de forma de prezentare a ingredientelor active, este de preferat folosirea cremelor / loțiunilor și nu pudre sau spray-uri;
- FPS (Factor de Protecție Solară) este indicatorul care arată capacitatea unui filtru de a proteja împotriva razele UVB (cele care produc arsurilor). Concret, dacă în mod obișnuit o persoană se arde după 10 minute de expunere, un produs cu un FPS15 îi permite să stea la soare o perioadă de 15 ori mai mare – adică 150 minute. Aceste notații pot fi înșelătoare, însă, deoarece protecția nu crește liniar. FPS15 reduce distrugerea celulară de 93.3% și un FPS30 cu 96.7%. Deci un produs cu FPS30 protejează numai cu 4% mai bine ca un produs cu FPS15!
- Un produs cu un FPS > 50 nu este necesar, deoarece:
- avantajele oferite sunt marginale;
- creșterea protecției împotriva razelor UVB se face în detrimentul protecției razelor UVA (mult mai nocive). Din păcate, mulți fabricanți se folosesc de acest tertip pentru mări nejustificat prețul, revendicând un FPS crescut.
- Ajutați-vă de excelenta bază de date Skin Deep Cosmetic database, care are mii de produse catalogate în funcție de siguranța ingredientelor. Dacă aveți un smartphone, puteți avea app-ul lor oricând la îndemână, când doriți să cercetați un produs!
Încercați să evitați:
-
Oxybenzone – cel mai popular filtru chimic, folosit în 80% din produsele de protecție solară din SUA. Pe lângă faptul că este unul dintre cei mai puternici disruptori endocrini (penetrând ușor pielea și trecând în sânge), are potențial alergic și blochează numai parțial razele UVA. Evitați cu orice preț, și mai ales nu folosiți pentru copii!
-
Vitamina A (Retinyl Palmitate) – Un studiu efectuat în SUA a arătat că atunci când este aplicată pe piele în prezența luminii soarelui, vitamina A poate accelera dezvoltarea tumorilor pielii şi leziunilor canceroase (efect fototoxic și fotocarcinogenice). Mai mult de 20% din produsele de protecție solară de față și de corp, precum și machiaje cu factor de protecție solară au Vitamina A în compoziție;
-
Octinoxate – detectat în laptele matern, disruptor endocrin, afectează sistemul reproductiv și tiroida și produce tulburări de comportament în studii pe animale;
-
Benzophenone – imită estrogenul şi poate provoca tulburări hormonale, efectele sale pe termen lung nefiind în totalitate cunoscute.
-
Homosalate– testele de laborator au arătat că aceste substanțe chimice determină dezechilibre hormonale, afectează dezvoltarea creierului şi organele reproducătoare;
-
PABA (para-aminobenzoic acid) – este un iritant şi poate provoca alergii cutanate, un procent mare din populație fiind sensibil la acest ingredient.
Ce facem deci cu aceste substanțe controversate, al căror efect nu-l cunoaștem? Noi credem că cel mai bine este să le evităm pe cât posibil şi să alegem alternative sigure, asupra cărora nu planează suspiciuni de toxicitate. Este inutil să ne expunem riscurilor, mai ales atunci când avem opțiuni mai sigure la dispoziție.
În concluzie:
-
bucurați-vă inteligent de soare 😉
-
nu cădeți în capcanele marilor companii cosmetice și a reclamelor lor – singura lor datorie este de a maximiza profiturile pentru acționari;
-
informați-vă și întotdeauna citiți lista de ingrediente;
-
dacă sunteți în dubiu, alegeți altceva.
NOTĂ LA FINAL: Egyptian Magic NU este o cremă de protecție solară. Cu toate acestea, este foarte apreciată pentru efectul calmant și hidratant excelent, pe întreg corpul, după expunere la soare, vânt sau alte fenomene meteo extreme, iar primele rezultate apar aproape instantaneu. Simplu. Natural. Ingenios. Eficient. Egyptian Magic 😉
În frumusețe,
TEAM Magic RO